Kinoens død

Etter mange antakelser om kinoens undergang har kultur-Norge motbevist mediene gang på gang. Er det koronakrisen som endelig skal ta slutt på kinoen? 

image

Covid-19 slo kultur-Norge som ingen har klart før. Artister uten publikum, festivaler som gikk konkurs og Hollywood stoppet opp. For kinoene betydde invaderingen av pandemien en full nedstengning. Også da Norge så smått kunne åpne igjen hang ikke Hollywood eller filmprodusentene med. Det var ingenting å vise.

Filmklassikere og alternativt innhold ble løsningen i påvente av den store blockbusteren. Tenet. Det var Christopher Nolan sin nye film som skulle sette kinoen på kartet igjen. Det var enkelt å si, men hvordan kunne vi vite om dette stemte? 

Det ble gjort nasjonale og internasjonale undersøkelser hvor det blant annet kom frem at folk var lei av å sitte inne. Man savnet venner og opplevelser – noe kino byr på. 

Alle kinoansatte ble lært opp i nye smittevernrutiner, og tiltak ble gjort for å sikre en trygg opplevelse.

Kinoene jobber nå med store restriksjoner med maks 200 personer samlet, og per dags dato må det være to seter mellom hver gruppe. Til tross for dette hanket Tenet inn godt over 45 000 besøkende i norske kinoer i åpningshelgen sin. Til sammenligning åpnet Interstellar (2014) med rett over 41 000 og Dunkirk (2017) med omtrent 47 000 besøkende. 

Folk savnet kino. Snittbesøket per sal per forestilling økte med 250% fra før Tenet-premieren, mens under Interstellar-premieren økte snittbesøket med 47%.

Nå kan  Tenet skryte på seg et kinobesøk på godt over 135 000 (per 22.09.20). Dette er gode tall, spesielt i tiden vi nå står i. 

image


Det er også andre gode filmer du kan glede deg til. Først ute er Børning 3 som endelig har premiere 14. oktober. Nærmere vinter kommer det flere norske julefilmer. Blant annet komedien  Gledelig Jul som har premiere 30. oktober. Som handler om en familie som skal samles til jul, men hvor ingenting er som før! Også kjente familiefilmer er å se på lerretet i år med  Jul på KuToppen og  Brillebjørn feirer jul. 

Romjula har potensiale til å bli stor med blant annet storfilmen; Den største forbrytelsen, som utspiller seg under Andre verdenskrig og tar for seg den grusomme virkeligheten til norske jøder i 1942. Alle jødiske kvinner, barn og eldre skal deporteres – og det finnes ingen unntak. 


Selv med usikkerheter i kinoens verden har vi mye å se frem til. Vi vet at folk kommer tilbake til nypoppet popcorn og brus – og dette er ikke slutten på kino. Hvorfor ikke ta en tur kino og opplev den magiske verden selv!

KONTAKT OSS