Annerledesåret 2020


«Et annerledes år», «Et spesielt år», eller «Hva skjedde?». 2020 har fått mange navn og utbroderinger i nyhetsbrev- og artikler. For kino har 2020 vært et vanskelig år med nasjonale restriksjoner og lokale stenginger. Det som skulle vært et rekordår for kino ble plutselig det, men i negativ forstand.

For ett år siden satt vi alle og gledet oss. Ikke bare skulle Hollywood levere blockbuster etter blockbuster. Vi skulle igjen se James Bond sippe i seg shaken Martinis, med en ny kvinnelig 007. I tillegg skulle alle mødre møte sin ungdomskjærlighet fra 80-tallet, Tom Cruise, i Top Gun Maverick. Og la oss ikke glemme Wonder Woman 1984!

Dessverre falt Hollywood i brakk, og det var James Bond som ble utsatt først. Produsentene hadde hørt rykter om et virus som florerte i Kina på nyåret, og bestemte seg for å utsette premieren for å kunne inkludere det asiatiske kinomarkedet. Her hjemme i Norge begynte vi å se konturene av annerledesåret 2020.

Ikke visste vi at det var norsk film som skulle bli kinoens redning.

La oss spole framover. Erna har holdt minst 20 pressekonferanser, og samfunnet begynner å åpnes gradvis opp igjen samtidig som bjørkepollen står på som fullt. Kinoene får også lov til å åpnes, med noen begrensninger. Heldigvis finnes det en ildsjel der ute ved navn Christopher Nolan som hadde filmet noen scener på operataket og på Tjuvholmen i Oslo som absolutt ville slippe sin nye blockbuster på kino.

Igjen kunne kinoglade nordmenn samles foran det store lerretet med to seter imellom hver kohort. Og gleden var stor for oss som elsker film, action og gjensyn av Twilights Robert Pattinson. Tenet ble sensommerens storfilm, og dro inn et besøk på 185 591.

Men det var ikke Tenet som skulle få kinogjengeren helt tilbake til salene rundt omkring i landet. Det var Børning 3. Bilentusiasmen spredte seg igjen da Roy Gundersen (Anders Baasmo) kappkjører oppover Trollstigen og videre til Nürburgring i Tyskland og virkelig deklarerte «If it ain’t broken, don’t fix it». Børning 3 ble Norges mest sette film på kino i 2020 med et besøkstall på 286 112, og slo Disneys Frost 2 som ble sendt før koronaens innslag i verden.

image
Roy Gundersen sammen med sin kjære Sylvia ble Norges mest sette film på kino i 2020. Foto SF Studios

Julestria nærmet seg, og med det var det en liten drage i den fiktive byen Kjedly som varmet familiens hjerter mellom syv slag og gavepakking. Vi fikk også være med på å feire jul på Kutoppen, en kaotisk feiring i «Gledelig Jul» og ikke minst nytt julestria med en liten Brillebjørn.

Til slutt fikk vi alle et realitetssjokk i «Den største forbrytelsen» om Holocaust i Norge, med lommetørkle lett tilgjengelig.

Når vi nå ser tilbake på året som har vært er det dystre tall som kommer frem. Men, det kunne vært mye verre om vi ikke hadde hatt god norsk film. Det totale kinobesøket endte med 4,8 millioner besøk, en nedgang på 57% fra et normalår. Under omstendighetene har kinoene i Norge og norsk film kommet relativt godt ut av det. USA hadde en nedgang i Box Office på 80% og på verdensbasis gikk den ned 70%. Norsk film stod for 1,7 millioner av besøket, noe som gir en rekordhøy markedsandel på 36%. Vi kan uten tvil takke de norske filmene for at nedgangen i besøket ikke var like ille som i resten av verden.

Kinoåret har vært annerledes i 2020, men det har også bevist hvor viktig historier er selv i en unntakstilstand. I ett år hvor de fleste har vært isolerte fra hverandre har kinoen vært en trygg arena for å gjøre noe sammen, i kohort.


KONTAKT OSS